Categorieën
artikelen

We Missen Je Pegels: Een Kosten-Batenanalyse Van FreshCottons Volautomatische Cadeautjes

Af en toe word ik opgeschrikt door een mail die me oproept mijn plicht als consument weer eens te vervullen. Geconfronteerd met een webshop waar in een grijs verleden wel eens iets besteld is, word ik om de oren geslagen met grandioze ‘welkom terug’-kortingen.

Te mooi om af te slaan. Maar is het allemaal wel zo mooi als het wordt gepresenteerd, en ben ik inderdaad een dief van mijn eigen portemonnee als ik er niet op inga? Een perfect uitgangspunt om al speculerend tot een kosten-batenanalyse te komen, en de eventuele gevolgen die een aanschaf zou kunnen hebben inzichtelijk te maken.

De webshop waar ik in kwestie door werd benaderd was FreshCotton. ‘Hoi, we missen je’,zo begon het:

In het verleden heb je wel eens een order geplaatst bij FreshCotton. Alleen hebben we je al een tijdje niet meer gezien. Dat is jammer want we hebben één van de mooiste collecties van Nederland! Om dat te bewijzen, krijg je van ons een kadobon ter waarde van €20,-. Vrij te besteden in onze shop, om zo weer eens te ‘proeven’ van ons assortiment en service.

Daarna komen de voorwaarden. Genegenheid in de vorm van gratis € 20,- krijg je immers nooit cadeau.

Ondanks dat: toch fijn dat ze weer even aan me denken. Interessant hierbij is wel dat er wordt begonnen met ‘we missen je’, maar vervolgens alleen maar aan de webshop zelf wordt gerefereerd: een van de mooiste collecties van Nederland die het waard is om van te ‘proeven’. Het moet wel van twee kanten komen. Waar is die wederkerigheid, waar kom ik in het verhaal? Wie mist wie nou eigenlijk? De inhoud doet vermoeden dat de aanhef beter ‘jij mist ons’ had kunnen zijn.

Het wekt alle schijn van een automatisch gegenereerd bericht, waarbij weinig tot geen genegenheid komt kijken. Dat leid ik voor 10% af uit bovenstaande quote, maar voor 90% uit het feit dat het door e-mail marketing service MailChimp wordt verzonden.

Niettemin even goeie vrienden, en misschien is het wel een extreem goeie deal dan? Tijd om eens uit proberen te splitsen wat er allemaal bij komt kijken aan de kostenkant vanuit FreshCotton.

De mailing die in gang wordt gezet, een x aantal maanden nadat ik een bestelling heb geplaatst, is volautomatisch (of algoritmisch, zoals tegenwoordig alles wordt genoemd), en kost niets. Dat scheelt alvast.

Ik moet conform de Actievoorwaarden (welke actie trouwens? Dit was toch een persoonlijk aanbod?) minstens € 50,- besteden. En er is haast bij: het kan tot volgende week, daarna zijn mijn kansen voorgoed verkeken. Het lijkt bijna een ransomware-aankondiging: nog zes dagen en ik kan voorgoed fluiten naar mijn kadobon.

In ieder geval: deze trui met de smeuïge tekst ‘Animal London: Love me, love me hot’ is het goedkoopste artikel dat wel nog nét boven de gevraagde € 50,- uitkomt. Het gaat in deze analyse even niet om smaak, maar puur om de prijs. En je kunt het natuurlijk ook helemaal anders doen en vijf paar onderbroeken of sokken kopen, maar voor mijn analyse móet ik een keuze maken.

Productiekosten voor een goedkope, massaal geproduceerde trui worden op de meeste plekken geraamd rond de € 3,75. In het geval van FreshCotton, iets meer high-end, maar niet per se wat je noemt haute couture (met als consequentie een iets hogere prijs-/kwaliteitsklasse en een kleinere oplage, neem ik aan, of mag ik hopen voor mijn eigen gemoedsrust), schat ik dat de productiekosten voor die trui tussen de € 7,- en de € 10,- liggen.

Het dienstdoende personeel van de Freshcotton-backoffice dat mijn potentiële order afhandelt is waarschijnlijk niet royaal ingeschaald, daarom zullen ze voor de paar minuutjes werk die mijn order in beslag neemt bij elkaar niet meer dan € 5,- krijgen.

En dan de batenkant, het moment van mijn aanschaf: € 52,50 voor de trui, plus € 3,50 verzendkosten. En dat dus ingeval van een zuinig persoon: ik ben uitgegaan van een van de verhoudingsgewijs voor mij meest gunstige opties.

In elk geval komen we op basis van het bovenstaande uit op de volgende berekening:

Automatische mailing -€ 0,00
Productiekosten ± -€ 7,00 à € 10,00
Verzendkosten -€ 3,50.
Personeelskosten -€ 5,00
20 euro ‘cadeau’ -€ 20,00
Besteding van (minimaal) 50 euro (Minimaal) +56,00
Nettowinst op het algoritmisch bespelen van mijn tere gemoed (Minimaal) + € 17,50!

Spekkoper dus! Slim gespeeld, FreshCotton! Als er per maand een man of tien hier vol op ingaan, dan is dat toch een prettig bonusje op de balans.

Belangrijke hiaat in dit schemaatje is natuurlijk dat de maatschappelijke baten totaal niet in beeld worden gebracht: hoe goed en cool zou ik me wel niet voelen in mijn nieuwe trui? De onzekerheidsmarge met betrekking tot het sociaal gewin en eventuele stijging op de maatschappelijke ladder lijken me prima voer voor een stukje in de toekomst.