Categorieën
artikelen

Oefen de Paardensprong uit 2 Voor 12 op bijna 15.000 woorden met deze eenvoudige spreadsheet

Bijt jij je ook altijd stuk op die paardensprong van 2 voor 12? Met deze spreadsheet kun je je sprongen grondig oefenen op een dataset van bijna 15.000 woorden. Train hard, fight easy: straks roep je als eerste het juiste antwoord van de bank, en geef je iedereen het nakijken!

Liever de Taartpuzzel als spreadsheet? Klik dan hier.

Klik hier om de spreadsheet direct te downloaden.

Hoe werkt de paardensprong ook weer? Maak een achtletterwoord door paardensprongen te maken, zoals bij het schaken (2 vakken horizontaal, 1 verticaal of 2 vakken verticaal en 1 horizontaal). Startletter en speelrichting zijn willekeurig gekozen.

Hoe start ik?

  1. Download de spreadsheet en open het bestand op het tabblad ‘paardensprong’. Je ziet het volgende:
  1. In het midden zie je de paardensprong. Doe je best maar!
  2. Antwoord geraden? Vul je antwoord in bij het vakje na ‘oplossing’ en druk op ENTER. Prompt verschijnt een nieuwe paardensprong die je kunt raden.
  3. Kom je er niet uit? Rechts onderin het scherm zie je in lichtgrijze letters de juiste oplossing. Je kunt het antwoord alsnog invullen (en op ENTER drukken), dan verschijnt vanzelf een nieuwe paardensprong.

Veel speelplezier!

Hoe werkt het?

Deze spreadsheet bestaat uit drie tabbladen: een blad met de ruwe woordenlijst (woordenlijst), een blad waar de woorden paardensprong-klaar worden gemaakt (conversie), en een blad waarin je het spel speelt (paardensprong).

  1. De woordenlijst is afkomstig van OpenTaal. Alle woorden van acht letters werden hier uit getrokken, en alle woorden met leestekens en hoofdletters erin werden geschrapt (ooit leestekens of plaatsnamen als Wallonië gezien in een paardensprong?). Dit resulteerde in een lijst van in totaal 14.860 woorden. Nog steeds zullen alle woorden die je in het spel tegenkomt even gangbaar zijn (Voorzaat? Chevreau? Analogon?), maar dat houdt het wel spannend, en het is ook nog eens goed voor je woordenschat en het bildungsideaal.
  2. In het tabblad conversie worden de woorden speelklaar gemaakt. Eerst wordt het woord gesplitst, zodat er 1 cel per letter is (kolommen B-I). Vervolgens wordt het beginpunt van het woord willekeurig gemaakt (kolommen J-Q), zodat de beginletter van het woord straks niet altijd in de linkerbovenhoek van de paardensprong terecht komt. Tot slot is de woordvolgorde ook nog een keer omgedraaid, zodat je niet altijd dezelfde kant op hoeft te draaien (kolommen R-Y).
  3. Het tabblad paardensprong bevat alle informatie uit deze conversie. In cel A1 zie je de identificatiecode (ID) van het woord dat wordt getoond. Dit is een willekeurig getal tussen de 1 en de 14.860 (want zoveel woorden stonden er in de lijst, weet je nog?). Cel A2 is een 1 of een 2, ook willekeurig gekozen, en geeft de leesrichting aan van de paardensprong. Samen vormen deze codes de basis voor de getoonde paardensprong: de geconverteerde lijst wordt nagezocht op het ID, en zo worden de acht letters in paardensprong-vorm in de juiste leesrichting gegoten. Rechts onderin wordt de corresponderende oplossing opgehaald, als je er niet uitkomt.

Het invullen van de oplossing in het vakje heeft geen bijzonder effect op de spreadsheet, maar is bedoeld om de spreadsheet te verversen. Alleen als je een handeling uitvoert wordt een nieuwe willekeurige code opgehaald, en kun je door met de volgende paardensprong.

Geen zin in Excel? Download hier het speelklare alternatief om je paardensprongen te kunnen oefenen.

Ik vraag geen geld voor deze blog, maar als je dit nuttig vond en me financieel wilt steunen, dan mag dat natuurlijk! Dat doe je via ↗️️Buy Me A Coffee of ↗️PayPal. Veel dank!