Categorieën
artikelen

Oefen het twaalfletterwoord uit 2 Voor 12 op bijna 20.000 woorden met deze eenvoudige spreadsheet

Bijt jij je ook altijd stuk op Het Twaalfletterwoord bij 2 voor 12? Met deze spreadsheet kun je je anagram-skills grondig oefenen op een dataset van bijna 20.000 woorden. Train hard, fight easy: straks roep je als eerste het juiste antwoord van de bank, en geef je iedereen het nakijken!

Klik hier om de spreadsheet direct te downloaden.

Hoe start ik?

  1. Download de spreadsheet en open het bestand op het tabblad ‘woord’. Je ziet het volgende:
  1. De eerste rij met letters zijn letters die je nog kunt ‘kopen’. De rij daaronder zijn de ‘gegeven’ letters die al op de juiste plaats zijn gezet.
  2. Antwoord geraden? Vul je antwoord in bij het vakje na ‘oplossing’ en druk op ENTER. Prompt verschijnt een nieuw woord dat je kunt raden.
  3. Kom je er niet uit? Rechts onderin het scherm zie je in lichtgrijze letters de juiste oplossing. Je kunt het antwoord alsnog invullen (en op ENTER drukken), dan verschijnt vanzelf een nieuw woord.
  4. Te makkelijk? Je kunt in de onderste rij letters verwijderen, dan heb je steeds minder letters al ‘gekocht’.

Veel speelplezier!

Hoe werkt het?

Deze spreadsheet bestaat uit drie tabbladen: een blad met de ruwe woordenlijst (woordenlijst), een blad waar de woorden paardensprong-klaar worden gemaakt (conversie), en een blad waarin je het woord probeert te raden (woord).

  1. De woordenlijst is afkomstig van OpenTaal. Alle woorden van twaalf letters werden hier uit getrokken, en alle woorden met leestekens, hoofdletters, en accenten erin werden geschrapt. Dit resulteerde in een lijst van in totaal 19.467 woorden. Nog steeds zullen alle woorden die je in het spel tegenkomt even gangbaar zijn, maar dat houdt het wel spannend, en het is ook nog eens goed voor je woordenschat en het bildungsideaal.
  2. In het tabblad conversie worden de woorden speelklaar gemaakt. Eerst wordt het woord gesplitst, zodat er 1 cel per letter is (kolommen B-M). Vervolgens worden de letters geschud (kolommen N-Y). Tot slot wordt willekeurig toegekend of je ‘foute’ antwoorden hebt gegeven; dit wordt bepaald door een willekeurige reeks in de cellen B1:M1 en N2:Y2. Als in laatstgenoemde een 1 staat, is het antwoord ‘fout’ en staat er een streepje in plaats van een letter. Ik heb geprobeerd om een drempelwaarde te geven waardoor het aantal foute antwoorden maximaal rond de drie ligt. Tenzij je enorm veel pech hebt. Eigenlijk net echt.
  3. Het tabblad woord bevat alle informatie uit de conversie. In cel A1 zie je de identificatiecode (ID) van het woord dat wordt getoond. Dit is een willekeurig getal tussen de 1 en de 19.467 (want zoveel woorden stonden in de lijst, weet je nog?). Deze code is de basis voor het te raden woord: de geconverteerde lijst wordt nagezocht op het ID, en zo worden de twaalf lettervakjes gevuld. De cellen B1:M1 registreren welke letters cadeau zijn gedaan in de onderste rij, en zorgen ervoor dat die letters niet meer zichtbaar zijn bij de letters waar je nog uit kunt kiezen.* Rechts onderin wordt de corresponderende oplossing opgehaald, als je er niet uitkomt.

* Streepjes worden helaas niet meegenomen bij deze cellen, dat wil dus nog wel eens tot een vertekend beeld leiden. Wees voorbereid.

Helaas wordt de lange IJ als twee losse letters gerekend. Dit is niet helemaal conform de originele versie van 2 Voor 12, maar dat mag hopelijk de oefenpret niet drukken.

Het invullen van de oplossing in het vakje heeft geen bijzonder effect op de spreadsheet, maar is bedoeld om de spreadsheet te verversen. Alleen als je een handeling uitvoert wordt een nieuwe willekeurige code opgehaald, en kun je door met het volgende woord.

Klik hier voor een soortgelijke spreadsheet met de Paardensprong.

Ik vraag geen geld voor deze blog, maar als je dit nuttig vond en me financieel wilt steunen, dan mag dat natuurlijk! Dat doe je via ↗️️Buy Me A Coffee of ↗️PayPal. Veel dank!