Categorieën
artikelen

Oefen de Taartpuzzel uit 2 Voor 12 op bijna 15.000 woorden met deze eenvoudige spreadsheet

Bijt je je ook stuk op die nieuwe taartpuzzel van 2 voor 12? Met deze spreadsheet kun je je taarten grondig oefenen op een dataset van bijna 15.000 woorden.

NB. Dit betreft uitsluitend de taartpuzzel van acht letters.

Klik hier om de spreadsheet direct te downloaden.

Op veler verzoek is hier dan de adaptatie van de Paardensprong-sheet die ik eerder maakte. Maar hoe werkt de Taartpuzzel? Eigenlijk simpeler dan de Paardensprong: maak een achtletterwoord door met de klok mee of tegen de klok in te lezen, en de ontbrekende letter uit het woord te identificeren. Startletter en speelrichting zijn willekeurig gekozen.

Hoe start ik?

  1. Download de spreadsheet en open het bestand op het tabblad ‘taartpuzzel’. Je ziet het volgende:
  1. In het midden zie je de taartpuzzel. Doe je best maar!
  2. Antwoord geraden? Vul je antwoord in bij het vakje na ‘oplossing’ (het hele woord) en druk op ENTER. Prompt verschijnt een nieuwe taartpuzzel die je kunt raden.
  3. Kom je er niet uit? Rechts onderin het scherm zie je in lichtgrijze letters de juiste oplossing. Je kunt het antwoord alsnog invullen (en op ENTER drukken), dan verschijnt vanzelf een nieuwe taartpuzzel.

Veel speelplezier!

Hoe werkt het?

Deze spreadsheet bestaat uit drie tabbladen: een blad met de ruwe woordenlijst (woordenlijst), een blad waar de woorden taartpuzzel-klaar worden gemaakt (conversie), en een blad waarin je het spel speelt (taartpuzzel).

  1. De woordenlijst is afkomstig van OpenTaal. Alle woorden van acht letters werden hier uit getrokken, en alle woorden met leestekens en hoofdletters erin werden geschrapt (ooit leestekens of plaatsnamen als Wallonië gezien in een taartpuzzel?). Dit resulteerde in een lijst van in totaal 14.860 woorden. Nog steeds zullen niet alle woorden die je in het spel tegenkomt even gangbaar zijn (Voorzaat? Chevreau? Analogon?), maar dat houdt het wel spannend, en het is ook nog eens goed voor je woordenschat en het bildungsideaal.
  2. In het tabblad conversie worden de woorden speelklaar gemaakt. Eerst wordt het woord gesplitst, zodat er 1 cel per letter is (kolommen B-I). Vervolgens wordt het beginpunt van het woord willekeurig gemaakt (kolommen J-Q), zodat de beginletter van het woord straks niet altijd in de linkerbovenhoek van de taartpuzzel terecht komt. Tot slot is de woordvolgorde ook nog een keer omgedraaid, zodat je niet altijd dezelfde kant op hoeft te draaien (kolommen R-Y).
  3. Het tabblad taartpuzzel bevat alle informatie uit deze conversie. In cel A1 zie je de identificatiecode (ID) van het woord dat wordt getoond. Dit is een willekeurig getal tussen de 1 en de 14.860 (want zoveel woorden stonden er in de lijst, weet je nog?). Cel A2 is een 1 of een 2, ook willekeurig gekozen, en geeft de leesrichting aan van de taartpuzzel. Samen vormen deze codes de basis voor de getoonde taartpuzzel: de geconverteerde lijst wordt nagezocht op het ID, en zo worden de acht letters in taartpuzzel-vorm in de juiste leesrichting gegoten. De taart zelf is een standaard-taartdiagram uit Excel, alleen dan in een effen zwarte uitvoering. Alle letters krijgen de waarde 1 mee, en zo worden alle corresponderende vakjes in het taartdiagram van gelijke grootte. Rechts onderin wordt overigens nog de oplossing opgehaald, als je er niet uitkomt.

Het invullen van de oplossing in het vakje heeft geen bijzonder effect op de spreadsheet, maar is bedoeld om de spreadsheet te verversen. Alleen als je een handeling uitvoert wordt een nieuwe willekeurige code opgehaald, en kun je door met de volgende taartpuzzel.

Veel speelplezier!

Ik vraag geen geld voor deze blog, maar als je dit nuttig vond en me financieel wilt steunen, dan mag dat natuurlijk! Dat doe je via ↗️️Buy Me A Coffee of ↗️PayPal. Veel dank!