Categorieën
artikelen

“Als ik ergens van geniet, maak ik me niet zoveel zorgen over geld”: Passie en onzekerheid (#2)

Uit deel 1 in deze serie (hier) weten we dat het leven van een jazzmusicus uit een scala van optredens bestaat in kleine groepen, in allerlei contexten, met een steeds wisselende reeks spelers. Creatieve voldoening geeft hierbij vaker de doorslag dan goed betaald werk. In hun studie richten Umney en Kretsos zich vooral op beginnende musici die zich proberen te vestigen als professionals in Londen. Hun artikel laat zien hoe, onder invloed van het idee van passie-als-werk, musici onzekere en instabiele financiële omstandigheden eerder een plek geven binnen hun werkzaamheden dan dat ze zich op een goed moment van die onzekerheid willen ontworstelen.

Bovendien is het niet voor iedereen weggelegd: het hangt af van allerlei sociaal-economische factoren, en dan met name de gezinsachtergrond. Dit is een bevinding die ook te lezen is in Culture is bad for you.

Voor het overgrote deel beschrijven de geïnterviewde musici dat zij beroepsmatig actief zijn geworden vanuit hun passie voor muziek. Bijna unaniem waren zij daarnaast van mening dat die passie het belang van goed betaald en stabiel werk relativeert. Een ander belangrijk gevolg was dat de grens tussen werk en privé voor veel deelnemers vervaagde. Zoals de 27-jarige saxofonist die antwoordt op vragen over toekomstige doelstellingen: “dat is grappig, want als je vraagt naar carrièredoelen, dan klinkt het ineens als werk!”.

De voornaamste inkomstenbron van de geïnterviewden is lesgeven. De enige muziek waarvoor hij zich inspande om te oefenen waren zijn originele projecten, die een verwaarloosbare fractie van zijn inkomen vormden. Het grootste deel van zijn werktijd werd dus besteed aan het ontwikkelen van zijn eigen capaciteiten, met weinig invloed op zijn verdienvermogen.

Deze vervaging van werk en plezier vaak (met enkele belangrijke uitzonderingen) leidde tot een sterke afkeer van het idee van muziek als “vak”. Deelnemers die regelmatiger werk hadden gedaan, zoals muziektheater, herinnerden zich vaak dat ze zich niet konden vinden in oudere collega’s met deze mentaliteit. Rob beschreef bijvoorbeeld dat hij door bandleden werd uitgescholden omdat hij tijdens geplande pauzes jazz oefende terwijl hij pantomime deed.

Zij schrijven dat deze opvatting niet universeel was. Sommige deelnemers deden deze kritiek op muziek af als een vak, en zagen de vermeende “ruggen naar het publiek”-houding van anderen als een zelfingenomen belemmering van zelfredzaamheid. Nauw verbonden met deze weerstand tegen muziek als vak was een afkeer van de regularisatie van werk en een omarming van afwisseling: “In de afgelopen twee maanden heb ik een heleboel optredens in House gedaan, met orkesten gespeeld, optredens met kwartetten gedaan, een concert met Indiase muziek gegeven. … En ik denk dat zolang ik afwisseling heb, ik gelukkig zal zijn” (Anna, 26, saxofoon). “Ik zou niet van 9 tot 5 voor een computerscherm kunnen zitten” (Ryan, 27, saxofoon). Simon (28, gitaar) beschreef zijn aantrekkingskracht tot een onzeker bestaan, waarbij hij suggereerde dat als hij een vaste baan had, “ik het gevoel zou hebben dat ik iets miste”.

Passie voor muziek kon in sommige gevallen ook inspireren tot zeer individualistische perspectieven op het beroepsleven, die op verschillende manieren tot uiting kwamen. Zeer gebruikelijk was het verlangen naar zelfverbetering, om zichzelf te pushen, in tegenstelling tot de stagnatie die deelnemers vaak associeerden met meer regulier werk. Vaak werd de verhuizing naar Londen uitgelegd als een verlangen om zich bloot te stellen aan een scene van een hoger kaliber, om te ontsnappen aan de lokale comfortzones. Terry (32, gitaar) had de markt van het jazzonderwijs in zijn woonplaats veroverd, maar omdat zijn ontwikkeling als speler stagneerde, hoopte hij die weer op gang te brengen met “de angst” die het gevolg is van het opnieuw beginnen in de periferie van de Londense scene. Evenzo zei Oliver (29, bas):

Je denkt dat je gemakkelijk kunt blijven … een beetje lesgeven, wat optredens in [de lokale jazz podia] … . En ik dacht: “God, ik zou 40 kunnen worden en nooit iets anders geprobeerd hebben.” Omdat het zo comfortabel is. … Dat idee om veertig te worden – getrouwd, huis, een beetje lesgeven. … Dat was zo’n verschil met toen ik jonger was en naar Queen keek: Live at Wembley. En daar wilde ik voor gaan.

Noel (33, bas) was in dit opzicht waarschijnlijk het meest extreme geval: hij gaf een vaste baan als docent aan het conservatorium op en verkocht zijn huis om in Londen te gaan huren terwijl hij probeerde werk te vergaren.

Ze schrijven hoe het idee om zichzelf te pushen af en toe verhardde tot een explicieter individualisme. Richard (28, drums) is het meest extreme geval en spreekt enthousiast over de “meritocratische” aard van de muziek, waar het (anders dan in “normale” banen) onmogelijk was om weg te komen met middelmatigheid. Een meer universeel thema was het verlangen naar zelfsturing en eigendom van een bepaald artistiek project.

Als je een optreden doet, denk je “heeft dit me vooruitgeholpen als artiest? Heeft het mijn profiel als uitvoerend muzikant vergroot?” … . Als je een optreden doet, heb je daar niets aan. Maar als je een kwartet optreden doet in de buurt voor slechts vijf mensen … dan denk je “dat ben ik, dat is mijn naam.” Je doet creatieve optredens onder jouw naam. Zelfs als je niet voor andere mensen speelt, heb je een output als artiest. (Harry, 26, trompet)

De vaststelling dat de deelnemers werden gemotiveerd door een passie voor muziek heeft dus verschillende implicaties voor hun houding tegenover werk. Ten eerste legitimeert het de opoffering van materiële stabiliteit. Ten tweede stigmatiseert het het idee van “muziek als beroep”, waarbij het wordt geassocieerd met cruise- of theaterwerk dat typisch wordt gedomineerd door oudere spelers. Ten derde kweekt het een verlangen naar uitdaging en zelfverbetering dat leidt tot de (gedeeltelijke) afwijzing van potentieel stabielere werkbronnen zoals lesgeven of theaterwerk. Hieruit leiden zij af dat het idee van een mogelijke overgang naar toekomstige stabiliteit voor hun deelnemers weinig aantrekkelijk is.