Categorieën
artikelen

De uitdaging voor vrouwelijke componisten in spe (1)

The Composer Sonia Friedman (1920) by National Gallery of Art is licensed under CC-CC0 1.0

De componistenwereld is een wereld die nog steeds sterk wordt gedomineerd door mannen. Vrouwelijke componisten worden vaak minder geacht dan hun mannelijke collega’s. In een publicatie uit 2018 in het British Journal of Music Education, “Creating a career as a woman composer: Implications for music in higher education”, onderzoeken Dawn Bennett, Sally Macarthur, Cat Hope, Talisha Goh en Sophie Hennekam de uitdagingen die vrouwelijke componisten tegenkomen in hun carrière en de implicaties hiervan voor opleiding compositie aan het conservatorium.

Recent onderzoek suggereert dat er nog steeds een behoorlijke sausage party is in de wereld van de componisten. Slechts 20% van de levende componisten wereldwijd is vrouw, en in Australië lijkt dit zelfs nog minder: slechts 11% van de geprogrammeerde werken die zijn geschreven door vrouwelijke componisten. Dit kan een groot effect hebben op de manier waarop muziek wordt onderwezen en gepresenteerd op het conservatorium.

Uit eerder onderzoek weten we dat vrouwelijke componisten vaak niet behandeld worden in theorielessen. Dit kan leiden tot een gebrek aan motivatie voor vrouwelijke studenten om überhaupt na te denken over een carrière als componist. Ook nemen vrouwelijke studenten minder snel deel aan masterclasses, en ervaren ze masterclasses vaker als onprettig of zelfs intimiderend.

Bennett en consorten schrijven dat vrouwelijke componisten moeten gelijke kansen kunnen krijgen om hun werk te laten horen en hun compositorische vaardigheden te ontwikkelen. Dit kan onder meer worden bereikt door het aanbieden van meer cursussen en programma’s gericht op vrouwelijke componisten, en het versterken van de diversiteit in de muziek. Zo kunnen toekomstige generaties muzikanten de kans krijgen om hun talenten te laten bloeien, ongeacht hun geslacht.