Categorieën
artikelen

Relaties en netwerken: De uitdaging voor vrouwelijke componisten in spe (#4)

Photo by Charles Parker on Pexels.com

Klik hierna voor eerdere delen van deze blogserie: #1 | #2 | #3

De inzichten in deze serie zijn ontleend aan een publicatie uit 2018 in het British Journal of Music Education, “Creating a career as a woman composer: Implications for music in higher education”, geschreven door Dawn Bennett, Sally Macarthur, Cat Hope, Talisha Goh en Sophie Hennekam.

Componisten moeten, zoals eigenlijk de meeste zelfstandigen, veel netwerken om hun toko te runnen en genoeg werk te krijgen. De studie waar het hier al een paar weken over gaat richtte zich op de rol van netwerken in de carrière van hedendaagse vrouwelijke componisten. Hierbij bleek dat relaties met uitvoerend musici cruciaal zijn voor het succes van de carrière van een componist. Het onderzoek onderzocht 32 hedendaagse componisten met verschillende ervaringsniveaus en muzikale achtergronden.

Zo bleek dat componisten met een gevestigde reputatie eerder geneigd waren om met goed gemoed contact te zoeken met gevestigde musici, terwijl degenen die hun reputatie nog niet hadden opgebouwd liever wachtten tot de musici contact met hén opnamen. Slechts 14,7% van de componisten nam het initiatief voor de meeste eerste contacten met uitvoerend kunstenaars, terwijl 37,5% van de componisten voornamelijk op de uitvoerende kunstenaars vertrouwde om hen te benaderen.

De relaties tussen componisten en uitvoerders werden beschreven als symbiotisch en soepel, waarbij sommige componisten ook voortdurende interactie en wederkerigheid benoemde. Zwakke relaties met uitvoerders vormden echter een belangrijke uitdaging voor componisten. Het is dan ook bijna onmogelijk om te componeren wanneer er weinig communicatie is met musici.

Verder wordt het belang van relaties en netwerken benoemd in de vroege stadia van de carrière van een componist, een tijd waarin de meeste componisten zich – ironisch genoeg – het minst in staat voelen om ze daadwerkelijk te creëren en te onderhouden. De ontwikkeling van netwerken en relaties vereist proactief gedrag, doorzettingsvermogen, zelfpromotie, zorgvuldig relatiebeheer en goede netwerkvaardigheden. Die vaardigheden werden vaak ook van primair belang geacht om verder te komen als componist.

Sommige componisten gingen vooruit door onophoudelijke zelfpromotie, anderen door hard te werken, en sommigen gebruikten hun connecties en netwerken om hun carrière vooruit te helpen. De meeste vonden echter een evenwicht tussen deze drie. Uit het onderzoek bleek ook dat zowel face-to-face als online netwerken essentieel waren.

Ook componeerde bijna de helft van de componisten voor hun eigen ensembles. Het belang van sociaal kapitaal bleek ook nog maar eens duidelijk. Nieuwe opdrachten kwamen met name voort uit vertrouwde bronnen: vrienden, collega’s, producenten, uitvoerenden en organisaties en ensembles die de componisten kenden.