Categorieën
ONDERKAST RECORDS

Hoe vergaren vrouwelijke componisten bekendheid? (#8)

Algerian Abstract by NASA Goddard Photo and Video is licensed under CC-BY 2.0

Eerdere delen van deze blogserie over vrouwelijke componisten: #1 | #2 | #3 | #4 | #5 | #6 | #7

De inzichten in dit artikel zijn ontleend aan een publicatie uit 2018 in het International Journal of Arts Management, “An international perspective on managing career as a woman composer”, geschreven door Sophie Hennekam, Dawn Bennett, Sally Macarthur, Cat Hope en Talisha Goh.

In de wereld van de klassieke muziek moeten vrouwelijke componisten altijd nét wat meer strijd leveren om hun werk erkend en uitgevoerd te krijgen. In deze serie gaat het al een paar weken over een paar interessante recente studies die naar dit onderwerp zijn gedaan. Vandaag hoe vrouwelijke componisten hun reputatie opbouwen.

Netwerken en het leggen van contacten waren weliswaar belangrijk, maar ook andere factoren een rol speelden. Deze omvatten een online presence, het creëren van goede opnames, proactief zijn in het promoten van hun werk, en ervoor zorgen dat composities toegankelijk zijn voor uitvoerende kunstenaars en publiek.

Interessant is dat, hoewel de respondenten het belang van een online aanwezigheid erkenden, slechts weinigen aangaven online tools actief te gebruiken om hun praktijk op te bouwen. In plaats daarvan richtten ze zich eerder op live netwerkmogelijkheden tijdens evenementen zoals nieuwe muziekconcerten en festivals.

Uit het onderzoek bleek echter ook dat online communities, oftewel groepen mensen die een passie delen en van elkaar leren, een nuttig instrument konden zijn voor vrouwelijke componisten. Deze gemeenschappen hielpen om een netwerk te creëren op basis van gedeelde interesses, alsook om het gesloten mannenbolwerk dat de componistenwereld vaak is (helaas geen uitzondering in creatieve beroepen) te omzeilen.