Categorieën
artikelen

Werken alle arrangeurs op dezelfde manier? Niet bepaald

In de basis is het werk van iedere arrangeur hetzelfde: het bewerken van van een bestaand stuk muziek of compositie voor een andere bezetting, een bepaalde stijl of een bepaalde gelegenheid.

Maar hoewel het werkproces in de basis hetzelfde is, bestaan er interessant genoeg veel verschillende smaken in hoe arrangeurs met opdrachten omspringen. In dit artikel wijd ik hier verder over uit, aan de hand van een aantal losse waarnemingen.

Product versus proces

Hoe gaat een arrangeur bijvoorbeeld met een opdrachtgever om? Sommige arrangeurs geven er de voorkeur aan dat de opdrachtgever de volledige informatie geeft over een project, waarna ze mogen ‘verdwijnen’ totdat ze de finale versie van het werk hebben voltooid en gepresenteerd. Maar dit geldt lang niet voor elke arrangeur. Een ander wil de communicatielijnen misschien juist voortdurend openhouden, zodat er bij het eindproduct geen (on)aangename verrassingen oppoppen. Sommige arrangeurs houden van projecten waarin alles tot in de puntjes is voorgeschreven. Anderen hebben liever vage instructies – hoe minder informatie, hoe beter – waardoor zij hun arrangementen bijna vanaf nul dienen te creëren.

Deze tegenstellingen beschrijven twee polen op het continuüm van de kenmerken van een arrangeur. Aan de ene kant staat de arrangeur als leverancier, die een muzikaal ‘product’ verkoopt aan een klant tegen een prijs. Aan de andere kant staat de arrangeur als adviseur, die met de klant samenwerkt en tegen betaling ‘advies’ geeft op basis van specifieke behoeften. Product versus proces, zoals het in andere kringen ook wel wordt aangeduid.

Een interessante vraag dus om bij je volgende klus te stellen: wat zou de opdrachtgever willen, een product of een proces? Wil die een arrangement of is die ook fan van de arrangeur? Of een beetje van allebei?

Het antwoord op deze vraag zou best eens de basis vormen voor het succes van de samenwerking.